На прага на новия пик от заразени с Covid-19 и точно

...
На прага на новия пик от заразени с Covid-19 и точно
Коментари Харесай

МОН: 11 и 12 клас първи минават онлайн

На прага на новия пик от инфектирани с Covid-19 и тъкмо три седмици преди началото на образователната година. Министерството на образованието (МОН) и Министерството на здравеопазването (МЗ) реализираха условен консенсус как ще се работи във връзка с онлайн образованието и по кое време институциите ще бъдат запечатвани, а децата изпращани у дома.

Много аспекти остават недоизяснени, само че рамките на това, какво ще се случи в изискванията на четвъртата вълна на пандемията, вече са сложени. В изказване министърът на образованието проф. Николай Денков съобщи, че на 15 септември " решенията ще следват насоките ". Ето какви са съгласуваните с Министерство на здравеопазването насоки на МОН и какво значи жълта, алена и тъмночервена зона.

" Носенето на маски е наложително, защото новият вид на вируса е по-заразен. "

Учениците от 1 до 4 клас и децата в детските градини, в случай че се намираме в зелена зона (под 100 болни на 100 000 население) , ще могат да бъдат без маски с решение на педагогичен съвет, в случай че обаче сме са в жълта, или алена зона, то тогава и най-малките би трябвало да са маски в клас.

" Предвид обстоятелството, че може да се придвижва вируса и от имунизирани хора, то и имунизираните възрастни би трябвало да носят маски в учебната и предучилищната мрежа ", уточни министър Денков.

При аления сценарий - от 250 до 500 на 100 000 души на регионално или национално равнище - училищата ще работят по избран от МОН график за прекосяване към отдалечено образование, като условието е да се обезпечи оптимално дълго присъственото образование на учениците със специфични просветителни потребности.

В тези случаи по скалата на заболеваемост от ковид ще има опция и да се образуват сборни паралелки. Това е допустимо само в алена зона и " единствено за класове и групи, които така и така са обитавали едни и същи пространства " и могат да бъдат събрани да учат дружно. Деца от разнообразни класове не могат да бъдат събирани в обща група.

" При децата със специфични просветителни потребности обстановката е друга ", разясни проф. Денков. Що се отнася до ротациите, първо 11 и 12 клас ще минат онлайн, по-късно 8-10 клас, следват прогимназиалните класове и най-после от 1-4 клас.

Учениците от 1 до 4 клас ще бъдат оптимално на учебно заведение, единствено при тъмночервена зона " ще си отиват у дома ".

Именно за  тъмночервения сюжет (ако 14-дневната заболеваемост надвиши 500 на 100 000) са планувани най-тежките ограничения. Тогава всички възпитаници ще учат електронно със заповед на министъра на образованието и науката. 

" Ще създадем всичко допустимо първокласниците да посрещнат първия образователен ден в двора на учебното заведение ", даде обещание министърът. Той подсигурява също и, че ротациите ще пазят оптимално наличието на най-малките в учебно заведение.

" На едни места в България образованието ще бъде присъствено, а на други - в електронна среда. Има значение и размерът на учебното заведение, както и броя възпитаници ", сподели още проф. Денков. 

По думите му би трябвало да се стремим към 50% наличие в учебно заведение, което ще е по-голям дял от миналогодишните 38 % присъствено образование на междинна база.

Що се отнася до неналичието на информация за броя на имунизираните учители и въобще какво е ситуацията измежду педагогическия личен състав, министърът съобщи, че напълно съзнателно се забавя анкетата , така като данните бързо се трансформират. Следващата седмица се чака да бъде пусната анкета, която ще даде  " общата картина какъв брой за имунизирани или преболедували ".  
 
Дистанционно ли ще стартира новата образователна година? Вероятно да.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР